Най-високата и най-ниската цена на недвижими имоти в София

цена на недвижими имоти в софияКосмополитната ни столица предлага на своите жители голямо видово разнообразие от имоти. Също толкова диференциран е индексът цена на недвижими имоти в София, като разликата между най-скъпия и най-евтиния имот достига до 730 евро/кв.м., по анализи на специалисти от областта. Една от характерните пазарни тенденции е, че в резултат от кризата, имотите които се оферират днес са с около 500 евро/кв.м. по-евтини, отколкото преди настъпването на икономическата и финансова рецесия, когато офертите достигаха до рекордните 2000 евро/кв.м.   

На първо място в класацията е „Докторски паметник“ с най-високи цени на имоти в София за едностайни, двустайни и тристайни апартаменти. Интересно е, че стойността на малките жилища за квадратен метър – 1502 евро/кв.м. е по-висока от тази за големите апартаменти – 1465 евро/кв.м.

Купувачите, търсещи изгодна сделка могат да се насочат към район „Слатина“ и квартал „Редута“, разположен в близост до централната част на града. Там предлаганите гарсониери са най-евтини – 791 евро/кв.м.

    Един от най-привлекателните райони е „Южен парк“ с прилежащите квартали. Близостта на централните градски артерии и наличието на зелени площи, даващи възможност за отдих и рекреация са основните фактори, които влияят върху избора на купувачите. Там обявите за недвижими имоти в София цени стартират от 1250 евро/кв.м. Обект на интерес са и разположените в източната част на столицата "Гео Милев" и "Изток", в които са отчетени едни от най-големите диапазони между най-висока и най-ниска продажна стойност. „Мусагеница“ също се откроява като предпочитан за живеене квартал.

Нетипично явление е, че в другия край на класацията са маломерните жилища в „Лозенец“ и „Център“, където публикациите „имот в София цена“ са между 838 и 818 евро/кв.м. Причина за изгодните оферти в тези стратегически и предпочитани квартали е, че повечето от гарсониерите са в процес на изграждане или в проектна фаза и се предлагат „на зелено“. Друга причина за по-ниските офертни стойности в тези квартали са високите нива на шум, натовареност и задръствания, както и трудността с намиране на паркоместа.

Замърсения атмосферен въздух е причина за слабото потребителско внимание към кварталите около Орлов мост - "Павлово", "Дружба" и "Надежда. Те се смятат за едни от най-силно замърсените. Влошеното качество на въздуха е резултат от концентрацията на трафик и отоплението с горива, съчетани с невъзможността за разпръскване на атмосферните замърсители, поради изградените високи сгради в центъра.

В момента гарсониерите са едни от най-търсените жилища. Изгодни маломерни апартаменти се предлагат в „Медицинска академия“, „Хиподрума“ и „Кръстова вада“. В „Оборище“ клиентите могат да изберат на почти еднаква цена на имот в София, двустаен или тристаен апартамент. Други евтини квартали са „Люлин“ - 513 евро/кв. м. и „Малинова долина“ с цени от 506,67 евро/кв. м.

Ценовата разлика зависи най-вече от привлекателността на столичните квартали. Критериите, определящи атрактивността на даден район са както наличието на транспортни артерии, възможността за паркиране и приближеността до метростанции, така и отдалечеността от автомобилния трафик, спокойствието и желанието за почивка на въздух, сред паркове и зелени площи, каквито предлагат по-престижните софийски квартали и тези разположени в подножието на Витоша.

Подобни статии от други сайтове
05/04/2016 Цена на недвижими имоти в София при покупка на парцели
Висок е индексът цена на недвижими имоти в София по отношение на предлаганите парцели за строителство. Ценообразуването им зависи от широка гама от фактори, някои от които са различни от тези, служещи за определяне на цената на жилищни имоти. Най-важно за формирането на цена на имот в София, който е участък ...
05/04/2016 Как влияят цените на недвижими имоти в София върху сделките на имотния пазар?
На имотния пазар зависимостта между цена на недвижими имоти в София и брой реализирани сделки е обратнопропорционална. С нарастването на продажната цена, намалява обема на сключените покупко-продажби. Една от причините за ценовия ръст е увеличаването на себестойността на апартаментите в строителната сфера. Това е ре...
05/04/2016 Как се определя цената на недвижими имоти в София според участниците на пазара?
За да се определи цена на недвижими имоти в София, е необходимо да се направи анализ както на пазара, така и на неговите участници.   Ролята на продавача: Собственика на недвижимо имущество често пъти е склонен да пусне на пазара завишена оферта: „имот в София цена“. Мотивите му са субек...
05/04/2016 Гаража, паркомястото и метроспирката като определящи цената на недвижими имоти в София
В днешно време се забелязва зависимостта на показателя цена на недвижими имоти в София не само от местоположението, но и от добре развитата инфраструктура на даден квартал. Увеличава се броя на купувачите, които търсят имоти, намиращи се в близост до пътни артерии, автобусни и метроспирки. Според направени проучвани...
05/04/2016 Цената на недвижими имоти в София по време на криза
Секторите, който са най-засегнати от глобалната финансова и икономическа криза са недвижимите имоти и строителството. Тя се отразява върху всички пазарни сегменти, включително и при определянето на цена на недвижими имоти в София. Резултат от нестабилната икономическа ситуация са високите степени на безработица, оск...
Подобни статии от този сайт