Заблуди при покупката на недвижими имоти за продан в София

недвижими имоти за продан в софияГоляма част от клиентите избягват покупката на имоти в София за продан, въпреки изгодната цена, водени от предубеждения и опасения, голяма част от които се дължат на лоша осведоменост и често се оказват безпочвени.

В публичното пространство свободно може да се намери информация относно принудителното отнемане на имот чрез съдия-изпълнител или спецификите при провеждането на търг. Не винаги, обаче, предоставените пред широката публика данни са напълно коректни, а понякога съдържанието им е и доста объркващо. Във всички случаи правната и специализирана консултация е гаранция за получаването на актуална информация.

Някои от митовете при сделки с недвижими имоти за продан в София са следните:

Заблуда №1: При публичната продан има риск от фалшиви участници в тръжната процедура.

С цел прозрачност, в закона и неговите изменения ясно и точно са формулирани начините за провеждане на търг, регламентирани са и участниците в него. Вече са под контрол досегашните практики с нереално високи оферти, които в последствие отпадат и имот за продан в София се купува на изключително ниска цена. Като превантивна мярка за избягване на подобен тип спекулации е именно загубата на внесеното капаро при отказ на купувача от публично придобиване след спечелване на търга.

Заблуда №2: Придобиването на недвижим имот в София за продан може да Ви коства парите.

Публичната продан е много по-сигурен начин легално да се сдобиете с имот, отколкото покупката „на зелено“ или директно от строител. Вие придобивате имота след освобождаването му от всички тежести. Ревизия при публична продан се прави от финансиращата институция или юрист при теглене на кредит, от нотариус преди изповядване на договор и от съдия-изпълнител преди самата тръжна процедура. Опасност има, ако имуществото се окаже притежание на трето лице. Ако този факт е убягнал на проверяващите, което е малко вероятно, за Ваша сигурност преди да предприемете действие по наддаване за имот, Вие може сами да направите подробна справка в Агенцията по вписванията.

Заблуда №3: Тегленето на ипотечен кредит автоматично означава, че ще Ви вземат къщата.

Ипотеката е гаранция. Вещното право върху Вашия недвижим имот в полза на кредитора може да се задейства само в случай, че не сте в състояние да покривате вноските си. Дори тогава има множество други опции преди да се стигне до възбрана от страна на съдебната власт. На първо място, банката може сама да предложи да преразгледате месечната лихва или да рефинансирате ипотечния си кредит. Ако наистина сте в затруднена финансова ситуация, може да прибегнете до самостоятелна продажба на недвижимия имот, а като краен вариант, може да накарате роднина да откупи имота Ви на търг.

Заблуда №4:  Банката ще Ви остави на улицата.

Като заинтересована страна, банката има за цел единствено да си получи парите. Дори опцията, банка да обяви имота за продан, прескачайки съдебния изпълнител, би била много по-благоприятна за Вас, защото обявената цена няма да е минимална както в повечето случаи при търг, а ще е със стойности близки до пазарните. Така Вие ще получите по-голяма сума, с която да погасите задълженията си и ще се избегнат скъпите такси за съдия-изпълнител.

Подобни статии от други сайтове
05/04/2016 Каква е разликата между покупката на имоти от свободния пазар и покупката на недвижими имоти за продан в София?
Бързата продажба е това, което отличава публичните от обикновените сделки. Масовизирането на търговете с недвижими имоти за продан в София доведе и до съкращаване на времето, което отнемат процедурите по публична продажба. Въпреки натовареността на Софийския градски и окръжен съд, всеки задължен дебитор трябва да е ...
12/12/2017 Недвижими имоти за продан в София: съвети от експерти
Какво да знаем за недвижими имоти за продан в София   При избора на жилище купувачите преди всичко преценяват потребителските характеристики на имота, посочени в обявата. Сред тях са площта на имота, качеството на сградата, локацията, етажността, изложението, гледката през прозореца, близостта до метрото и т.н...
05/04/2016 Участници в тръжния пазар на недвижими имоти за продан в София
В днешно време търговете на недвижими имоти за продан в София се утвърждават като нов метод за продажба, от който се възползват все повече потребители. Тръжните процедури се открояват като съвременен динамичен процес на имотния пазар. Една от причините за популяризирането на публичната продан е кредитната задлъжняло...
05/04/2016 Рисково ли е рефинансирането на кредит, за да избегнем обявяването на нашите недвижими имоти за продан в София?
Пазарната стагнация в столицата и ниските цени на имоти може да изглеждат като добра причина за теглене на ипотечен кредит и инвестиране в покупка на жилище. Ниските доходи на домакинствата, обаче, често ги поставят в ситуация на безизходица, риск от принудително отнемане и обявяване на техните недвижими имоти за пр...
05/04/2016 От какво да се пазят клиентите при сделки с недвижими имоти за продан в София?
В резултат от кризата и лошите ипотечни заеми, пазарния дял на недвижими имоти за продан в София е висок. На пръв поглед обявите изглеждат примамливи и изгодни, но съвета към всеки потенциален купувач е да се запознае добре с процедурата по придобиване на недвижимо имущество чрез търг. От какво да се пазим и за...
Подобни статии от този сайт